Vařená čočka s bramborami a klobásou
Suroviny
- 800 g Brambory
- 200 g Celer bulvový
- 500 g Čočka jedlá
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Klobása uzená
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 247 g
- Sodík 299 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 11.3 mg
- Draslík 1880.4 mg
- Vláknina 72600.2 mg
- Vitamín A 72600.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 91.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchneme čočku ve vodě a necháme ji okapat, nakrájíme na kostičky slaninu, celer, mrkev i petržel oškrábeme a pokrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na drobno.
-
2
V kastrolu necháme zesklovatět cibuli, potom přidáme nasekanou cibuli, zeleninu a okapanou čočku. Zalijeme vodou, vložíme tymián a bobkový list, přivedeme k varu, přidáme do vody klobásy, které jsme před tím propíchali vidličkou.
-
3
Vaříme asi hodinu přikryté poklicí.
-
4
Oškrábeme brambory, rozkrájíme je na čtvrtky. Vaříme v mírně osolené vodě.
-
5
Osolíme a opepříme čočku, přidáme vinný ocet. Nadrobno nasekáme petrželku, přidáme ji k k čočce. Uvařenou klobásu pokrájíme na tenké plátky a podáváme s čočkou. Hořčici servírujeme odděleně.