Domácí hamburgery
Suroviny
- 100 g Cibule
- 259 g Vepřová plec
- 40 g Salát ledový
- 1 kávová lžička Hořčice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sirup javorový
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Okurky nakládané
- 2 ks Rajčata
- 4 ks Žemle tuková
- 3 ks Šalotka
- 4 ks Cibule červená
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 8 plátek Anglická slanina
- 4 plátek Hovězí maso přední
- 4 plátek Sýr Čedar
- 1 dl Víno červené
- 1 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.13 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 7 polévková lžíce Hellmann's Majonéza originál
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 33 g
- Sodík 3462 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 61 mg
- Draslík 873.6 mg
- Vláknina 20632.5 mg
- Vitamín A 20632.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přední hovězí maso a vepřovou plec omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Jemně je pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy. Očištěnou velkou cibuli (asi 100 g) a 1 malý stroužek česneku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli s česnekem osmažíme dozlatova a přidáme ji bez omastku k masu. Podle chuti maso osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, směs důkladně promícháme a odložíme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.
-
2
Přichystáme si cibule na víně: Očistíme červené cibule se šalotkou a pokrájíme je na tenká kolečka. V teflonové pánvi nasucho rozpustíme cukr na hnědý karamel. Jakmile bude tekutý, přidáme máslo a cibule, promícháme a restujeme asi 2-3 minuty. Poté přilijeme 1 dl červeného vína, 0,5 lžičky vinného octa a 1 dl vody. Promícháme a pod poklicí cibuli pomalu dusíme necelých 20 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem.
-
3
Ještě si připravíme dresink: Do misky dáme 6-7 lžic majonézy Hellmanns, 3 lžíce kečupu Heinz, lžičku hořčice, lžičku javorového sirupu, sůl, pepř a podle chuti několik kapek citronové šťávy. Dresink dobře vymícháme. Omyjeme petrželovou nať, vodu setřepeme, velmi drobně ji pokrájíme a přimícháme do dresinku.
-
4
Připravíme si zeleninovou oblohu: Omytá a osušená rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme 4 listy salátu a vodu z nich setřepeme. Sladkokyselé okurky nakrájíme na tenké šikmé plátky. Ještě si připravíme 4 tenké plátky tvrdého sýru. 8 tenkých plátků Anglické slaniny osmažíme v pánvi dokřupava.
-
5
Maso si rozdělíme na 4 díly a mokrýma rukama vytvoříme placky, silné asi 2,5 cm. V pánvi si rozpálíme olej a maso osmažíme z každé strany do zlatohněda. Smažíme je z každé strany 2-4 minuty.
-
6
4 velké housky nebo žemle na hamburgery rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 3-4 minuty, poté je rozkrojíme v polovině. Na spodní strany housek dáme listy salátu, dresink, plátky rajčat a okurky. Na ně poklademe cibulku na víně, maso, osmaženou slaninu, přiklopíme vrchní části housek a hned podáváme.