Cibulové rizoto s burgundskou omáčkou a koriandrem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Tuk
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Šalotka
- 300 g Rýže Arborio
- 150 g Cibule červená
- 2 g Pepř bílý
- 750 ml Víno burgundské
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Pórek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 dl Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1501 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 97 g
- Sodík 1274 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 53.5 mg
- Draslík 682.4 mg
- Vláknina 11382.8 mg
- Vitamín A 11382.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme omáčku. Šalotku oloupeme, překrojíme na poloviny a pozvolna orestujeme na rozpáleném másle. Na cca 15 minut přemístíme do trouby předehřáté na 170 °C a necháme zvolna rozdusit. Po vyjmutí přilijeme víno, přivedeme k varu a na mírném ohni redukujeme omáčku cca 30 minut, až se cibule rozvaří. Mezitím přisypeme nastrouhaný zázvor. Poté vše ponorným mixérem rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem a přecedíme přes jemné síto. Vmícháme na kusky nasekaný koriandr a uchováme teplé.
-
2
Pórek očistíme, pokrájíme na středně silná kolečka a ta ještě přepůlíme. Nasypeme do vody a jakmile se pórek vymyje, scedíme a na sítu necháme okapat.
-
3
Na rizoto rozpustíme tuk v zapékacím kastrolu, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a necháme mírně zesklovatět. Přisypeme pórek a propranou rýži. Za stálého míchání několik minut orestujeme, přilijeme polovinu vývaru, zavaříme a odstavíme. Osolíme a ochutíme bílým pepřem. Zalijeme zbylým vývarem, zakryjeme poklicí a přemístíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po několika minutách vypneme troubua a rizoto necháme v teple dojít.
-
4
Na dozdobení připravíme cibulové klubíčko. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a vrstvy od sebe oddělíme. Poprášíme moukou a v oleji rozpáleném na 220 °C osmažíme dozlatova. Po vyjmutí necháme oschnout na papírové utěrce.
-
5
Z rizota vykrojíme pomocí formičky malé komínky, postavíme je do středu talířů, kolem rozdělíme vinnou omáčku a dozdobíme nasekaným koriandrem. Navrch rizota posadíme hromádky smažené cibulky a ihned podáváme.