Cheesecake
Suroviny
- 200 g Cukr třtinový
- 100 g Máslo čerstvé
- 220 g Smetana 16% (pochoutková)
- 650 g Sýr Lučina - termizovaný
- 100 g Cukr krupice
- 220 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 3 ks Citrony
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 47 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 157.4 mg
- Draslík 151.2 mg
- Vláknina 5340 mg
- Vitamín A 5340 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si náplň: do mísy dáme žervé sýr (Lučinu), lahůdkovou zakysanou smetanu, třtinový cukr, vejce a jemně nastrouhanou kůru a šťávu z 3 chemicky neošetřovaných citrónů, které jsme si omyli a osušili.
-
2
Směs důkladně vyšleháme elektrickým šlehačem.
-
3
Připravíme si těsto: máslové sušenky rozdrobíme do mísy a přidáme k nim změklé máslo a rum. Vše důkladně propracujeme. Dortovou formu vytřeme máslem a připravené sušenkové těsto postupně přimačkáváme ke dnu tak, že vytvoříme rovnoměrnou vrstvu. Formu s těstem dáme na 30 minut do chladničky.
-
4
Na vychladlé těsto naneseme krém a dort dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 20 minut (troubu neotvíráme), poté snížíme teplotu na 130°C a pomalu pečeme asi 30-35 minut.
-
5
Upečený dort necháme vychladnout minimálně 20 minut. Mezitím si vyšleháme bílky na tuhý sníh, přisypeme jemný krupicový cukr, promícháme a sníh dáme na povrch dortu a uhladíme. Dort dopečeme v předehřáté troubě na 220°C jen 5 minut. Troubu vypneme a dort necháme v troubě vychladnout asi 1 hodinu. Takto vychladlý dort dáme na několik hodin do chladničky. Podáváme ho nakrájený na trojúhelníky.