Těstoviny s ragú na rajčatech a červeném víně
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 600 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Těstoviny Tagliatelle
- 200 g Sýr Čedar
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 3 špetka Chilli koření mleté
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno červené
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1165 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 140 g
- Sodík 1212 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 272.5 mg
- Draslík 580.8 mg
- Vláknina 12384.1 mg
- Vitamín A 12384.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kratší hranolky. Očistíme cibuli, česnek, mrkev. Mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Čerstvý rozmarýn opláchneme pod tekoucí vodou, drobné lístky otrháme a odložíme do misky.
-
2
V hrnci si rozpálíme olej, na něm z každé strany dozlatova orestujeme maso. Restujeme asi 4 minuty, přidáme zeleninu a společně restujeme 2-3 minuty. Poté maso ochutíme solí, pepřem, chilli, přidáme bobkový list, promícháme a přilijeme červené víno.
-
3
Pomalu vaříme asi 10-15 minut do doby, než se víno vyvaří na polovinu objemu. Přidáme konzervovaná rajčata, přilijeme hovězí vývar a pod poklicí maso pomalu dusíme 2,5-3 hodiny. Po této době by maso mělo být velmi měkké s hustou tmavou omáčkou.
-
4
Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Asi 15-20 ninut před dovařením masa dáme vařit do většího hrnce 2 litry vody s 0,5 lžice soli. Těstoviny podle návodu na obalu uvaříme na skus (přibližně 10 minut). Uvařené těstoviny scedíme a dáme je do mísy s ragú. Přidáme rozmarýn, promícháme, dáme na talíře, posypeme sýrem a servírujeme.