Zeleninová polévka jemná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 103 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 20 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 11.4 mg
- Draslík 56.6 mg
- Vláknina 1721.2 mg
- Vitamín A 1721.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme na menší kostičky, květák rozebereme na menší růžičky, vše zalijeme vroucí vodou a vaříme téměř doměkka.
-
2
Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou studené vody a mírně osolíme.
-
3
Uvedeme do varu a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Poté vývar scedíme.
-
4
Dávku prosáté mouky za občasného promíchání nasucho mírně opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a odvarem ze zeleniny.
-
5
Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání nejméně půl hodiny zvolna vaříme.
-
6
Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
7
Nakonec do polévky vložíme uvařenou zeleninu a sterilovaný hrášek a krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.
-
8
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.