Zeleninová polévka jemná

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Celer bulvový
  • 30 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 7 g Sůl
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mrkev kořen
  • 70 g Květák
  • 30 g Petržel kořen
  • 10 g Petržel - nať
  • 200 g Telecí kosti
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 103 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 293 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 11.4 mg
  • Draslík 56.6 mg
  • Vláknina 1721.2 mg
  • Vitamín A 1721.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme na menší kostičky, květák rozebereme na menší růžičky, vše zalijeme vroucí vodou a vaříme téměř doměkka.

  • 2

    Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou studené vody a mírně osolíme.

  • 3

    Uvedeme do varu a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Poté vývar scedíme.

  • 4

    Dávku prosáté mouky za občasného promíchání nasucho mírně opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a odvarem ze zeleniny.

  • 5

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání nejméně půl hodiny zvolna vaříme.

  • 6

    Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.

  • 7

    Nakonec do polévky vložíme uvařenou zeleninu a sterilovaný hrášek a krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.

  • 8

    Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.

Komentáře k receptu