Telecí koleno dušené s bůčkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 250 g Vepřový bok
  • 100 g Šalotka
  • 125 ml Víno bílé
  • 400 ml Masový vývar
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Telecí kosti
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 kg Telecí koleno
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 920 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 226 g
  • Sodík 827 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 332.3 mg
  • Draslík 1735 mg
  • Vláknina 7869.5 mg
  • Vitamín A 7869.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.8 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme koleno, vepřový bok a kost. Koleno a bůček osolíme a opepříme.

  • 2

    Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku a nasekáme nadrobno.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 4

    Rozehřejeme olej a máslo v pekáči. Vložíme do něj koleno a bůček a opečeme po všech stranách. Přidáme k masu kost a pokrájenou zeleninu. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme maso vypečenou šťávou. Před koncem pečení odkryjeme poklici a upečeme maso dohněda.

  • 5

    Vyndáme upečené maso i kost. Vykostíme koleno, bůček rozkrojíme na 4 kusy a také jej vykostíme.

  • 6

    Odebereme tuk ze šťávy a společně se zeleninou ji prolisujeme přes síto. Zalijeme vínem a vaříme, dokud nezhoustne.

  • 7

    Podáváme maso, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

Komentáře k receptu