Telecí koleno dušené s bůčkem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Vepřový bok
- 100 g Šalotka
- 125 ml Víno bílé
- 400 ml Masový vývar
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Telecí kosti
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 kg Telecí koleno
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 226 g
- Sodík 827 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 332.3 mg
- Draslík 1735 mg
- Vláknina 7869.5 mg
- Vitamín A 7869.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme koleno, vepřový bok a kost. Koleno a bůček osolíme a opepříme.
-
2
Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku a nasekáme nadrobno.
-
3
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
4
Rozehřejeme olej a máslo v pekáči. Vložíme do něj koleno a bůček a opečeme po všech stranách. Přidáme k masu kost a pokrájenou zeleninu. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme maso vypečenou šťávou. Před koncem pečení odkryjeme poklici a upečeme maso dohněda.
-
5
Vyndáme upečené maso i kost. Vykostíme koleno, bůček rozkrojíme na 4 kusy a také jej vykostíme.
-
6
Odebereme tuk ze šťávy a společně se zeleninou ji prolisujeme přes síto. Zalijeme vínem a vaříme, dokud nezhoustne.
-
7
Podáváme maso, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.