Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 250 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 130 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Špenátový protlak mražený
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Dýně
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 603 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 176 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 150.8 mg
  • Draslík 1294.8 mg
  • Vláknina 11754.8 mg
  • Vitamín A 11754.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.6 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 421 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni překrojíme na menší kusy, odstraníme jádra a vidličkou vyškrábneme dužinu. Takto nám vzniknou drobné vlasy. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, mrkev a bramboru očistíme a pokrájíme na malé kousky. Cibuli osmahneme v kastrolu na rozpáleném olivovém oleji dohněda. Přidáme dýni, bramboru a mrkev a krátce orestujeme. Zalijeme 200ml vody a mlékem. Místo vody můžeme použít vývar. Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchání vaříme cca 30 minut. Směs přelijeme do mixéru a umixujeme do hladké konzistence. Ke konci šlehání přidáme smetanu a máslo. Dosolíme dle chuti a osladíme cukrem.

  • 2

    Na noky omyjeme brambory, oloupeme a doměkka uvaříme v litru vody. Po scezení necháme vychladnout a protlačíme přes hrubé síto nebo vymícháme dohladka. Přidáme žloutek, mouku a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z nich přidáme špenátový protlak. Každou část těsta rozkrojíme na dva bochánky, vytvarujeme do válečku a z nich nožem odkrajujeme jednotlivé nočky. Rozložíme je na pomoučený tác a vychladíme v lednici. Těsně před podáváním uvaříme v osolené vodě. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Poté je ještě krátce opečeme v pánvi na rozpáleném másle.

  • 3

    Polévku rozdělíme do misek a doplníme bamrborovými noky. Můžeme dozdobit dýňovými chipsy, které zkrojíme škrabkou při rozkrojení dýně.

Komentáře k receptu