Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy
Suroviny
- 100 g Brambory
- 250 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 130 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Špenátový protlak mražený
- 250 ml Mléko plnotučné
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Dýně
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 36 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 150.8 mg
- Draslík 1294.8 mg
- Vláknina 11754.8 mg
- Vitamín A 11754.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.6 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 421 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni překrojíme na menší kusy, odstraníme jádra a vidličkou vyškrábneme dužinu. Takto nám vzniknou drobné vlasy. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, mrkev a bramboru očistíme a pokrájíme na malé kousky. Cibuli osmahneme v kastrolu na rozpáleném olivovém oleji dohněda. Přidáme dýni, bramboru a mrkev a krátce orestujeme. Zalijeme 200ml vody a mlékem. Místo vody můžeme použít vývar. Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchání vaříme cca 30 minut. Směs přelijeme do mixéru a umixujeme do hladké konzistence. Ke konci šlehání přidáme smetanu a máslo. Dosolíme dle chuti a osladíme cukrem.
-
2
Na noky omyjeme brambory, oloupeme a doměkka uvaříme v litru vody. Po scezení necháme vychladnout a protlačíme přes hrubé síto nebo vymícháme dohladka. Přidáme žloutek, mouku a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z nich přidáme špenátový protlak. Každou část těsta rozkrojíme na dva bochánky, vytvarujeme do válečku a z nich nožem odkrajujeme jednotlivé nočky. Rozložíme je na pomoučený tác a vychladíme v lednici. Těsně před podáváním uvaříme v osolené vodě. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Poté je ještě krátce opečeme v pánvi na rozpáleném másle.
-
3
Polévku rozdělíme do misek a doplníme bamrborovými noky. Můžeme dozdobit dýňovými chipsy, které zkrojíme škrabkou při rozkrojení dýně.