Broskve gratinované s kuřecím ragú s modrým sýrem
Suroviny
- 300 g Kuřecí prsa
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 600 g Salát ledový
- 250 ml Víno červené
- 50 ml Džus hruškový
- 2 ks Broskve
- 1 ks Citrony
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Hrušky
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 3 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 16 g
- Sodík 667 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 91.1 mg
- Draslík 1409.9 mg
- Vláknina 18762.4 mg
- Vitamín A 18762.4 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé saláty očistíme, odstraníme svrchní listy a na krátkou dobu namočíme do ledové vody. Po vyjmutí necháme okapat na sítu, odstraníme středy a listy natrháme. Na dresink smícháme šťávu vymačkanou z 1 citronu s balsamicem, oříškovým olejeme a špetkou cukru. Nakonec přidáme hruškový džus. Dle chuti dosolíme.
-
2
Zralé broskve omyjeme, nařízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a vnitřky částečně vydlabeme. Dužinu pokrájíme na malé kostičky.
-
3
Na ragú očistíme a omyjeme maso a nakrájíme na kostičky. Šalotku najemno nasekáme a osmahneme na rozpáleném másle. Přidáme maso a krátce orestujeme. Ochutíme bílým pepřem, přimícháme pokrájené broskve, odstavíme a přidáme nakrájený modrý sýr. Směsí naplníme vydlabené broskve, vložíme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 190°C gratinujeme cca 10 minut.
-
4
Na dekoraci použijeme hrušky, oloupeme je, okrájíme na menší velikosti, vložíme do vroucího červeného vína a necháme společně projít varem. Poté odstavíme a do mírného vychladnutí marinujeme ve víně.
-
5
Do středu každého talíře navrstvíme salát, na něj rozdělíme broskve a pokropíme hruškovým dresinkem. Dozdobíme hruškami a ihned podáváme.