Pečený pstruh s omáčkou alioli
Suroviny
- 250 g Pstruh
- 100 g Oříšky piniové
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.3 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Pepř citronový
- 4 špetka Sůl mořská
- 8 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Chléb celozrnný pšeničný
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 10 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 48 g
- Sodík 764 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 227.4 mg
- Draslík 639.7 mg
- Vláknina 12007 mg
- Vitamín A 12007 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na omáčku očistíme česnek, pokrájímeho a vložíme do mixéru se 2 žloutky, 1 lžicí citronu a třetinou lžičky šafránu. Při mírných otáčkách postupně přidáváme 8 - 10 lžic extra olivového oleje. Omáčka musí mít hladkou krémovou konzistenci. Mixujeme asi 2 - 3 minuty. Omáčku vlijeme do misky a odložíme ji do chladničky.
-
2
Očištěné, vykuchané a dobře omyté pstruhy osušíme, každou stranu ryby zešikma 3 x nařízneme, zářezy by měly být přibližně 3 - 4 mm hluboké. Pstruhy z každé strany i zevnitř dobře osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem.
-
3
Asi 8 velkých stroužků česneku utřeme, omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, rozdělíme na 2 poloviny a dáme do misek. K jedné polovině přidáme utřený česnek, lžíci másla, 2 - 3 špetky pepře, směs dobře promícháme a vetřeme ji do zářezů i do břicha pstruhů.
-
4
Ryby položíme na plech, vyložený pečícím papírem a umístíme je do trouby, předem vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda, během pečení je otočíme.
-
5
Omyjeme a osušíme citron, nakrájíme ho na osminky. Piniové oříšky osmažíme do zlatova nasucho v teflonové pánvi, maso z upečených pstruhů oddělíme od páteře, co možná nejdůkladněji ho zbavíme kostí, poté je rozdělíme na plátky chleba. Ryby posypeme piniovými oříšky, petrželkou, mořskou solí, pokapeme omáčkou alioli, ozdobíme citronem a servírujeme.