Slepice zadělávaná s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 50 g Řeřicha
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 g Estragon
  • 100 g Šťovík
  • 50 g Kerblík
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Hřebíček
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 785 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 476 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 244.2 mg
  • Draslík 1395.4 mg
  • Vláknina 13869.8 mg
  • Vitamín A 13869.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bešamelová omáčka [2846]:

  • 2

    Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, následně ji rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček i bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.

  • 3

    Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

  • 5

    Slepičí bujón [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme, vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 7

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.

  • 9

    Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm šalotky i česnek zesklovatět. Šťovík, estragon, řeřichu a kerblík nasekáme na jemno, přidáme k šalotce i česneku, podusíme. Následně podušené bylinky vložíme do připravené bešamelové omáčky, přidáme také nakrájené kousky vařené slepice. V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme.

Komentáře k receptu