Slepice zadělávaná s bylinkami
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 50 g Řeřicha
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Estragon
- 100 g Šťovík
- 50 g Kerblík
- 500 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 27 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 244.2 mg
- Draslík 1395.4 mg
- Vláknina 13869.8 mg
- Vitamín A 13869.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bešamelová omáčka [2846]:
-
2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, následně ji rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček i bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
-
3
Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
5
Slepičí bujón [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme, vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
-
9
Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm šalotky i česnek zesklovatět. Šťovík, estragon, řeřichu a kerblík nasekáme na jemno, přidáme k šalotce i česneku, podusíme. Následně podušené bylinky vložíme do připravené bešamelové omáčky, přidáme také nakrájené kousky vařené slepice. V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme.