Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 300 g Hrášek
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 150 g Cibule červená
- 2 g Pepř bílý
- 80 ml Olej olivový
- 200 ml Voda pitná
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Brokolice
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Citrony
- 3 ks Bobkový list
- 1 hrst Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 56 g
- Sodík 1116 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 49.3 mg
- Draslík 1178.6 mg
- Vláknina 27674.8 mg
- Vitamín A 27674.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 195.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer omyjeme, očistíme, na jedné straně mírně seřízneme a pokrájíme na plátky silné cca 3 - 5mm. Ty okrájíme do tvaru obdélníků, ihned vložíme do ledové vody ochucené citrnovou šťávou, v kastrolu přivedeme k varu vodu a citronem, osolíme a přidáme bobkový list. V tomto nálevu povaříme celer cca 1 minutu a ihned zchladíme v okyselené vodě.
-
2
Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme společně s nakrájenou slaninou zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme hrášek, promícháme, zalijeme vývarem, vaříme do změknutí. Ponorným mixérem rozmixujeme, dochutíme solí a bílým pepřem. Množství vývaru ještě varem zredukujeme.
-
3
Oloupeme červenou cibuli a překrojíme na osminky. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem, zvolna ji necháme zkaramelizovat, jakmile změkne, vyjmeme ji a uchováme teplou. Z petrželky obereme lístky a na jemno nasekáme. Pomocí ubrousku vyždímáme džus, brokolici rozebereme na růžičky, krátce povaříme ve vývaru. Košťál nasekáme na menší kousky, promícháme s olivovým olejem, rozmixujeme do hladka, poté přes jemný cedník protlačíme do kastrůlku, přivedeme zvolna k varu, osolíme dle chuti, přidáme petrželkový džus a odstavíme.
-
4
Celerové plátky vložíme do rozpuštěného másla, přisypeme nasekanou vyždímanou petrželku a prohřejeme. Do středu každého talíře navrstvíme hráškové pyré, poklademe vrstvou celerových lazaní, dáme znovu pyré a další patro celeru. Takto navrstvíme ještě dvakrát. Do posledního patra přidáme zkaramelizovanou cibuli. Dozdobíme stroužkem červené cibule. Okolo nalijeme omáčku, přidáme růžičky brokolice a ihned podáváme.