Špagety s pikantním vepřovým masem a zeleninou
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
- 600 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Chilli koření mleté
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 19 g
- Sodík 214 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 537.5 mg
- Vláknina 2587.9 mg
- Vitamín A 2587.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulky očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
-
2
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na nudličky, které naklepeme a dáme do mísy.
-
3
V misce smícháme mletou papriku, chilli koření a sůl. Směs promícháme s nakrájenými kousky masa a necháme alespoň 30 minut v chladu.
-
4
V druhé misce smícháme 1 dl vody, rajčatový protlak, worcesterovou omáčku, ocet a med.
-
5
V pánvi rozehřejeme olej a krátce v něm osmažíme za stálého míchání nakrájené cibulky, rajčata a česnek. Pak k směsi zeleniny v pánvi vmícháme marinované maso a opékáme ho ze všech stran, až změkne. Do pánve přilijeme připravenou omáčku a vše necháme za občasného míchání ještě přibližně 10 minut pod pokličkou dusit.
-
6
V hrnci s osolenou vodou během smažení a dušení masa a zeleniny uvaříme špagety. Měkké těstoviny scedíme, necháme krátce okapat, rozdělíme je na servírovací talíře, přelijeme omáčkou s masem a podáváme.