Terina z mrkve s houbovým salátem a jogurtovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1.96 g Olej olivový
  • 150 g Shiitake houby
  • 200 ml Jogurt bílý
  • 200 ml Balsamico ocet
  • 600 ml Mrkvový džus
  • 4 kávová lžička Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Kapusta hlávková
  • 8 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Tabasco
  • 4 plátek Želatina
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 269 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 7.2 mg
  • Draslík 1390.3 mg
  • Vláknina 30106.5 mg
  • Vitamín A 30106.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 303.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladé mrkvičky očistíme, konce seřízneme, pokapeme je olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Přemístíme do mísy a na cca 15 minut vložíme do trouby předehřáté na 150°C.

  • 2

    Mezitím mrkvový džus zahříváme a redukujeme cca 40 minut. Musí nám zůstat cca 3 lžíce tekutiny, kterou přecedíme přes jemné síto. Želatinu vložíme na 2 minuty do vlažné vody. Jakmile nabobtná, přidáme ji do mrkvového džusu.

  • 3

    Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Krátce je orestujeme na malém množství rozpáleného oleje, vyjmeme a osušíme na papírové utěrce.

  • 4

    Formu vyložíme fólií. Mrkvičky po vyjmutí z trouby máčíme v mrkvovém aspiku a rovnáme v několika řadách do formy. Mezitím občas zlehka přimáčkneme. V polovině posypeme obsah najemno nasekaným koprem a poklademe houbami rovněž namočenými v aspiku. Poté mrkví zaplníme zbytek formy. Přesahující fólii přetáhneme přes vršek a zabalenou terinu necháme cca 3 hodiny odležet a ztuhnout v lednici.

  • 5

    Metím očistíme kapustu a několik vnitřních listů velmi krátce spaříme vroucí vodou a osušíme na utěrce. Tvrdší středy odstraníme. Formu vyjmeme z lednice, rozbalíme a povrch pomocí mašlovačky potřeme aspikem. Stejně potřeme i listy kapusty a postupně do nich zabalíme celou terinu. Znovu zabalíme do fólie a necháme vychladnout.

  • 6

    Na jogurtovou omáčku promícháme všechny uvedené ingredience, ochutíme solí, pepřem a přidáme zbylé restované houby.

  • 7

    Hotovu terinu po vyjmutí z lednice nakrájíme na plátky silné cca 1.5 cm. Ocet balsamico svaříme do husté konzisence. Každý plátek teriny položíme do středu talíře, doplníme houbovým salátem, zakápneme olivovým extra panenským olejem, dozdobíme balzamikovou redukcí a jogurtovou omáčkou.

Komentáře k receptu