Chleby s tuňákovým dresinkem a hovězím masem
Suroviny
- 250 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 80 g Salát hlávkový
- 350 g Tuňák v oleji
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 0.5 ks Chilli paprička
- 1 ks Karotka
- 1 ks Cibule červená
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Cukr krupice
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 špetka Sůl mořská
- 4 plátek Chléb slunečnicový
- 17 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Majonéza
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 32 g
- Sodík 544 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 98.3 mg
- Draslík 749.7 mg
- Vláknina 5612.4 mg
- Vitamín A 5612.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme čerstvý kopr, část drobných lístků odložíme na ozdobu, ostatní drobně pokrájíme. 8 listů hlávkového červeného (nebo zeleného) salátu omyjeme, vodu setřepeme a dáme je do misky. Posypeme je 2-3 špetkami soli, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s pokrájeným koprem. Omytá zralá rajčata nakrájíme na plátky a posypeme je bílým pepřem. Očistíme a omyjeme mladou karotku, kterou podélně nakrájíme na struhadle na dlouhé tenké plátky.
-
2
Hovězí roštěnec omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme na proužky, silné asi 5 mm. V pánvi si rozpálíme olivový olej a maso zprudka orestujeme asi 30-50 sekund z každé strany dozlatova. Poté ho podle chuti osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a vyjmeme z oleje.
-
3
4 plátky slunečnicového chleba potřeme tuňákovým dresinkem. Na něj položíme proužky hovězího masa, ozdobíme mrkví, rajčaty, snítky kopru a podáváme.
-
4
Tuňákový dresink:
-
5
Kousky tuňáka z konzervy scedíme a bez nálevu ho dáme do hluboké mísy. Omyjeme petrželovou nať a bazalku. Lístky otrháme a přidáme k tuňáku. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a polovinu pokrájíme na nudličky. Šalotku a malou červenou cibuli pokrájíme na menší kousky a přidáme s chilli k tuňáku. Doložíme 2 drobně pokrájená sušená rajčata, 1 lžíci lahůdkové smetany, 1 lžíci majonézy Hellmanns, 2 lžíce extra olivového oleje, citronovou šťávu, mořskou sůl, pepř a vše rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti dosolíme, případně přimícháme 1-2 špetky cukru.