Těstoviny penne se šunkou, smetanou a sýrem
Suroviny
- 120 g Šunka dušená
- 50 g Sýr Čedar
- 400 g Těstoviny penne
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 26 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 60.1 mg
- Draslík 73.7 mg
- Vláknina 7304.2 mg
- Vitamín A 7304.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit těstoviny.
-
2
Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Sýr nastrouháme najemno.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm prolisovaný česnek a strouhanku.
-
4
V druhé pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm dozlatova cibuli. Přidáme šunku a ještě krátce osmažíme. Do pánve potom přimícháme smetanu, sýr a petrželku a vše za stálého míchání důkladně prohřejeme a dochutíme pepřem a solí.
-
5
Uvařené těstoviny slijeme, promícháme je se šunkovou směsí z pánve, rozdělíme na servírovací talíře, posypeme česnekovou strouhankou a podáváme.