Zapékané mušle bylinkové

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 250 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Provensálské koření
  • 2 ks Šalotka
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 0.5 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.5 kg Sůl
  • 1 kg Mušle slávky
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 442 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 49274 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 70 mg
  • Draslík 1348.9 mg
  • Vláknina 5329 mg
  • Vitamín A 5329 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod studenou vodou omyjeme a okartáčujeme mušle.

  • 2

    Do hrnce vlijeme víno a přidáme tymián, kuličky pepře a špetku soli. Vložíme do vína mušle a vaříme je, dokud se neotevřou. Ty neotevřené vyhodíme, otevřené děrovanou naběračkou vyjmeme z hrnce. Z otevřených mušlí oddělíme horní misky lastur. Do zapékací misky nasypeme vrstvu soli a do ní vtlačíme dolní hlubší misky lastur i s masem.

  • 3

    Oloupeme česnek a šalotku a nasekáme nadrobno. Do pánve vlijeme olej, přidáme na něj nasekaný česnek, cibuli, provensálské koření a nadrobno nasekanou petrželku. Přisypeme strouhanku tak, aby vznikla hmota, kterou bude možné rozetřít. Sejmeme pánev z plotny, přidáme ke hmotě koňak a promícháme. Osolíme, opepříme normálním i cayenským pepřem. Předehřejeme si troubu na 220°C.

  • 4

    Lžičkami nabíráme hmotu a vkládáme ji do lastur v zapékací misce. Poté zapékací misky s naplněnými lasturami vložíme do trouby a 5 minut zapékáme. Podáváme.

Komentáře k receptu