Zapékané mušle bylinkové
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 250 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 2 ks Šalotka
- 6 ks Pepř černý celý
- 0.5 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 kg Sůl
- 1 kg Mušle slávky
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 13 g
- Sodík 49274 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 1348.9 mg
- Vláknina 5329 mg
- Vitamín A 5329 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod studenou vodou omyjeme a okartáčujeme mušle.
-
2
Do hrnce vlijeme víno a přidáme tymián, kuličky pepře a špetku soli. Vložíme do vína mušle a vaříme je, dokud se neotevřou. Ty neotevřené vyhodíme, otevřené děrovanou naběračkou vyjmeme z hrnce. Z otevřených mušlí oddělíme horní misky lastur. Do zapékací misky nasypeme vrstvu soli a do ní vtlačíme dolní hlubší misky lastur i s masem.
-
3
Oloupeme česnek a šalotku a nasekáme nadrobno. Do pánve vlijeme olej, přidáme na něj nasekaný česnek, cibuli, provensálské koření a nadrobno nasekanou petrželku. Přisypeme strouhanku tak, aby vznikla hmota, kterou bude možné rozetřít. Sejmeme pánev z plotny, přidáme ke hmotě koňak a promícháme. Osolíme, opepříme normálním i cayenským pepřem. Předehřejeme si troubu na 220°C.
-
4
Lžičkami nabíráme hmotu a vkládáme ji do lastur v zapékací misce. Poté zapékací misky s naplněnými lasturami vložíme do trouby a 5 minut zapékáme. Podáváme.