Mušle svatojakubské zapečené

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 g Baby špenát
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 kg Sůl
  • 2 cl Dolin - Vermouth
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 48765 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 236.5 mg
  • Draslík 608.1 mg
  • Vláknina 8723.3 mg
  • Vitamín A 8723.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle okartáčujeme pod studenou vodou, pak mezi ně vsuneme nůž a otevřeme je. Vyndáme z lastury sval a oddělíme ho od korálů, maso potom dobře opláchneme. Nakrájíme maso na plátky.

  • 2

    Do keramické misky nasypeme vrstvu soli. Do vrstvy soli lehce zatlačíme spodní misky lastur od mušlí.

  • 3

    Opláchneme špenát a 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak vodu ze špenátu scedíme a necháme ho na sítku okapat. Předehřejeme si troubu na 220°C.

  • 4

    Oškrábeme mrkev a celer a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a mrkev s celerem na něm podusíme. Přisypeme špetku šafránu a přilijeme vermut. Zalijeme smetanou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a vešleháme do ní žloutky. Osolíme a opepříme.

  • 5

    Na teflonovou pánev vložíme máslo, rozpustíme a přidáme maso z mušlí společně s jikrami. Zahříváme 2 minuty.

  • 6

    Do lastur ve vrstvě soli vložíme špenát a na něj naklademe maso z mušlí společně s jikrami. Zalijeme omáčkou a zapékací misku vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut.

Komentáře k receptu