Mušle svatojakubské zapečené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 24 g
- Sodík 48765 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 236.5 mg
- Draslík 608.1 mg
- Vláknina 8723.3 mg
- Vitamín A 8723.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle okartáčujeme pod studenou vodou, pak mezi ně vsuneme nůž a otevřeme je. Vyndáme z lastury sval a oddělíme ho od korálů, maso potom dobře opláchneme. Nakrájíme maso na plátky.
-
2
Do keramické misky nasypeme vrstvu soli. Do vrstvy soli lehce zatlačíme spodní misky lastur od mušlí.
-
3
Opláchneme špenát a 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak vodu ze špenátu scedíme a necháme ho na sítku okapat. Předehřejeme si troubu na 220°C.
-
4
Oškrábeme mrkev a celer a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a mrkev s celerem na něm podusíme. Přisypeme špetku šafránu a přilijeme vermut. Zalijeme smetanou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a vešleháme do ní žloutky. Osolíme a opepříme.
-
5
Na teflonovou pánev vložíme máslo, rozpustíme a přidáme maso z mušlí společně s jikrami. Zahříváme 2 minuty.
-
6
Do lastur ve vrstvě soli vložíme špenát a na něj naklademe maso z mušlí společně s jikrami. Zalijeme omáčkou a zapékací misku vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut.