Celozrnné penne s dušeným hovězím
Suroviny
- 200 g Cuketa
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 600 g Hovězí maso zadní
- 200 g Šalotka
- 20 g Tymián čerstvý
- 300 g Těstoviny Penne
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Nové koření celé
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Pyré rajčatové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 11 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 440 mg
- Vláknina 5309.6 mg
- Vitamín A 5309.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme hovězí maso, omyjme, odkrojíme lůj a nakrájíme na kostky. Šalotky očistíme a podélně rozkrojíme na čtvrtky. Dále očistíme papriky, rozpůlíme, důkladně zbavíme semen a bílých dužin, znova omyjeme a nakrájíme na prst silné proužky. Tymián omyjeme a otřepeme.
-
2
Rozpálíme olej na ohnivzdorném rendlíku nebo hlubší pánvi a opečeme maso po všech stranách za vysoké teploty. Po opečení masa přidáme nakrájené šalotky a papriku, důkladně zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit při mírné teplotě.
-
3
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Nasekáme na drobné kousky tymián a rozmarýn, smícháme s ostatním kořením a balzamikovým octem. Směs přidáme ke guláši, osolíme, přidáme 350 ml vody a povaříme. Poté sundáme z rendlíku pokličku a dáme do trouby, kde necháme guláš dusit zhruba 1 hodinu. Pomalu si připravíme k varu velký hrnec s osolenou vodu na těstoviny.
-
4
Rajčatové pyré smícháme se 100 ml vody. Omyjeme cukety a nakrájíme na větší kostky, přidáme do pyré a vše za stálého míchání přidáme do guláše, který se bude dusit v troubě bez pokličky dalších 15 minut.
-
5
Do vroucí osolené vody přidáme penne a vaříme dle receptu na obalu na skus. Slijeme hotové těstoviny přes síto, necháme velmi krátce vykapat a přendáme na talíře, kde je zalijeme dušeným hovězím se zeleninou.