Celozrnné penne s dušeným hovězím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Cuketa
  • 10 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 200 g Šalotka
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 300 g Těstoviny Penne
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 3 ks Bobkový list
  • 2 ks Paprika červená
  • 1 špetka Nové koření celé
  • 4 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Pyré rajčatové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 559 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 1099 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 87 mg
  • Draslík 440 mg
  • Vláknina 5309.6 mg
  • Vitamín A 5309.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme hovězí maso, omyjme, odkrojíme lůj a nakrájíme na kostky. Šalotky očistíme a podélně rozkrojíme na čtvrtky. Dále očistíme papriky, rozpůlíme, důkladně zbavíme semen a bílých dužin, znova omyjeme a nakrájíme na prst silné proužky. Tymián omyjeme a otřepeme.

  • 2

    Rozpálíme olej na ohnivzdorném rendlíku nebo hlubší pánvi a opečeme maso po všech stranách za vysoké teploty. Po opečení masa přidáme nakrájené šalotky a papriku, důkladně zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit při mírné teplotě.

  • 3

    Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Nasekáme na drobné kousky tymián a rozmarýn, smícháme s ostatním kořením a balzamikovým octem. Směs přidáme ke guláši, osolíme, přidáme 350 ml vody a povaříme. Poté sundáme z rendlíku pokličku a dáme do trouby, kde necháme guláš dusit zhruba 1 hodinu. Pomalu si připravíme k varu velký hrnec s osolenou vodu na těstoviny.

  • 4

    Rajčatové pyré smícháme se 100 ml vody. Omyjeme cukety a nakrájíme na větší kostky, přidáme do pyré a vše za stálého míchání přidáme do guláše, který se bude dusit v troubě bez pokličky dalších 15 minut.

  • 5

    Do vroucí osolené vody přidáme penne a vaříme dle receptu na obalu na skus. Slijeme hotové těstoviny přes síto, necháme velmi krátce vykapat a přendáme na talíře, kde je zalijeme dušeným hovězím se zeleninou.

Komentáře k receptu