Sladké šišky na židovský způsob

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 500 g Džem broskvový
  • 150 g Cukr krupice
  • 100 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 70 g Cukr moučkový
  • 1 ks Citrony
  • 7 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 hrst Mouka pšeničná hrubá
  • 0.29 l Olej slunečnicový
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 dl Vodka
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 192 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 141.8 mg
  • Draslík 271.6 mg
  • Vláknina 4700.2 mg
  • Vitamín A 4700.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.

  • 2

    Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.

  • 3

    Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.

  • 4

    Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.

  • 5

    Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.

  • 6

    Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu