Sladké šišky na židovský způsob
Suroviny
- 500 g Džem broskvový
- 150 g Cukr krupice
- 100 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 70 g Cukr moučkový
- 1 ks Citrony
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 hrst Mouka pšeničná hrubá
- 0.29 l Olej slunečnicový
- 5 dl Voda pitná
- 2 dl Vodka
- 1 kg Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 18 g
- Sodík 192 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 141.8 mg
- Draslík 271.6 mg
- Vláknina 4700.2 mg
- Vitamín A 4700.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
-
2
Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
-
3
Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
-
4
Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
-
5
Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
-
6
Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.