Mušle gratinované s barevným chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Chřest bílý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mušle svatojakubské
  • 100 g Chřest zelený
  • 200 ml Voda pitná
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 433 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 225.3 mg
  • Draslík 368.6 mg
  • Vláknina 6086.3 mg
  • Vitamín A 6086.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.

  • 2

    Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.

  • 3

    Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.

  • 4

    Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.

Komentáře k receptu