Mušle gratinované s barevným chřestem
Suroviny
- 100 g Chřest bílý
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Mušle svatojakubské
- 100 g Chřest zelený
- 200 ml Voda pitná
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Citrony
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 33 g
- Sodík 433 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 225.3 mg
- Draslík 368.6 mg
- Vláknina 6086.3 mg
- Vitamín A 6086.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.
-
2
Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.
-
3
Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.
-
4
Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.