Zajíc s perníkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 15 g Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 3 ks Jalovec
  • 2 špetka Tymián čerstvý
  • 1.4 l Voda pitná
  • 1 kg Zaječí maso
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Povidla švestková
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Brusinky sušené
  • 4 polévková lžíce Perník
  • 2 polévková lžíce Mandle loupané
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 486 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 1276 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 171.6 mg
  • Draslík 810.2 mg
  • Vláknina 2207.9 mg
  • Vitamín A 2207.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěného, odblaněného a omytého zajíce (bez hlavy) rozporcujeme. Maso dáme do hrnce, přidáme očičtěnou velkou cibuli, sůl (3/4 lžíce), bobkový list, tymián, nové koření, jalovec, celý pepř, švestková povidla a vodu. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme přibližně 1 hodinu.

  • 2

    V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Hrozinky a sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Loupané mandle pokrájíme na poloviny. Perník nastrouháme a dáme do misky

  • 3

    Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar přecedíme do druhého hrnce. Znovu ho přivedeme k varu, přidáme mandle, hrozinky, brusinky a za stálého míchání zavaříme jíšku. Nakonec přimícháme nastrouhaný perník. Omáčku dochutíme cukrem a citrónovou kůru. Omáčka má mít pikantní nasládlou chuť. Maso na talířích přelijeme perníkovou omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu