Zajíc s perníkovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Cibule
- 15 g Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 3 ks Jalovec
- 2 špetka Tymián čerstvý
- 1.4 l Voda pitná
- 1 kg Zaječí maso
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Povidla švestková
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Brusinky sušené
- 4 polévková lžíce Perník
- 2 polévková lžíce Mandle loupané
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1276 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 171.6 mg
- Draslík 810.2 mg
- Vláknina 2207.9 mg
- Vitamín A 2207.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného, odblaněného a omytého zajíce (bez hlavy) rozporcujeme. Maso dáme do hrnce, přidáme očičtěnou velkou cibuli, sůl (3/4 lžíce), bobkový list, tymián, nové koření, jalovec, celý pepř, švestková povidla a vodu. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme přibližně 1 hodinu.
-
2
V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Hrozinky a sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Loupané mandle pokrájíme na poloviny. Perník nastrouháme a dáme do misky
-
3
Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar přecedíme do druhého hrnce. Znovu ho přivedeme k varu, přidáme mandle, hrozinky, brusinky a za stálého míchání zavaříme jíšku. Nakonec přimícháme nastrouhaný perník. Omáčku dochutíme cukrem a citrónovou kůru. Omáčka má mít pikantní nasládlou chuť. Maso na talířích přelijeme perníkovou omáčkou a servírujeme.