Dušený zajíc s divokým kořením
Suroviny
- 500 g Knedlík kynutý
- 100 g Slanina vepřová
- 800 g Zaječí maso
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Divoké koření celé
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Víno bílé
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 138 g
- Sodík 646 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 282.3 mg
- Draslík 1171.6 mg
- Vláknina 10589 mg
- Vitamín A 10589 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, celer, mrkev a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V misce si rozmícháme sladkou a kysanou smetanu. V druhé misce si dohladka rozmícháme hladkou mouku v 1 dl vody.
-
2
Omyté odblaněné a vykostěné maso (ze zadní části zajíce) nakrájíme na porce, které prošpikujeme slaninou. Maso osolíme a posypeme z každé strany čerstvě pomletým divokým kořením.
-
3
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, vše krátce osmažíme, vložíme porce masa a společně vše smažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vody s 1 lžičkou octa a maso pod poklicí dusíme asi 60 minut. Během dušení přimícháme 1 lžičku hořčice.
-
4
Měkké maso vyjmeme a do vývaru za stálého míchání přilijeme rozmíchanou mouku ve vodě a vaříme asi 2-3 minuty. Omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem a nakonec vmícháme smetanu. Povaříme asi 1 minutu a dosolíme podle chuti. Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Porce masa dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.