Slepice po uhersku
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sádlo škvařené
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 4 ks Paprika červená
- 4 stroužek Česnek
- 1.2 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 44 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 194.5 mg
- Draslík 560.7 mg
- Vláknina 3902.7 mg
- Vitamín A 3902.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menší očištěnou slepici zbavíme konců křídel a rozporcujeme ji, porce tvarově naplocho upravíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, červené papriky zbavené stopek a semen na malé proužky a prolisujeme česnek.
-
2
Ve velkém rendlíku na sádle dorůžova orestujeme cibuli, přidáme mletou papriku, česnek se solí, necháme ještě minutu restovat, pak zalijeme vodou a dobře vše promícháme. Navrch položíme porce slepice, přiklopíme pokličkou a 90 - 100 minut maso doměkka dusíme. Hotové porce slepice vyjmeme z rendlíku a na chvíli je uložíme do tepla.
-
3
Mezitím na pánvi na rozehřátém másle osmahneme proužky paprik a i s výpekem je přidáme do vydušené šťávy ze slepice. Pak rozmícháme šlehačku s moukou, zahustíme s ní omáčku a necháme krátce povařit. Ke konci do omáčky vrátíme dušenou slepici a necháme ji prohřát.
-
4
Porce slepice podáváme přelité omáčkou.