Mušle slávky s omáčkou z koňaku
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Tymián čerstvý
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 125 ml Vývar rybí
- 40 ml Martell cognac
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Feferony
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Mušle slávky
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 113 g
- Sodík 1602 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 174 mg
- Draslík 2337.2 mg
- Vláknina 10017 mg
- Vitamín A 10017 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle pod studenou vodou pečlivě opláchneme a okartáčujeme. Vyhodíme všechny neuzavřené mušle. Oloupeme šalotku a česnek a nasekáme nadrobno. Feferonku také posekáme na drobné kousky. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a pokrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme na něj nasekanou šalotku, česnek a feferonku. Přidáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dusíme zeleninu a pak na ni přilijeme koňak. Osolíme a opepříme, přidáme tymián a zalijeme rybím vývarem.
-
3
Do vývaru vložíme mušle a přikryjeme hrnec poklicí. Vaříme 8 minut. Během varu hrnec několikrát protřepeme. Neotevřené mušle vyhodíme, protože jsou zkažené. Otevřené mušle vyndáme a dáme stranou. Do vývaru zamícháme smetanu a vaříme, dokud nezhoustne. Uvařené mušle přelijeme omáčkou a podáváme.