Grilované špízy se zeleninou
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 200 g Švestky
- 700 g Vepřové maso libové
- 250 g Rajčata Cherry
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 30 dkg Slanina vepřová
- 4 polévková lžíce Koření grilovací
- 2 polévková lžíce Provensálské koření
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 44 g
- Sodík 507 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 100.1 mg
- Draslík 281.7 mg
- Vláknina 2190 mg
- Vitamín A 2190 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2530.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve nakrájíme maso na větší kostičky, naložíme do směsi se 4 lžícemi oleje, soli, pepře, grilovacího koření a provensálského koření. Směs s masem několikrát promícháme a odložíme do chladničky zhruba na 30 minut.
-
2
Mezitím omyjeme a na větší kousky nakrájíme veškerou zeleninu, kromě rajčat, poté nakrájíme sýr na silnější čtverečky. Do jednotlivého plátku slaniny zabalíme vždy 1 sušenou švestku bez pecky.
-
3
Jehly na špízy potřeme zbývajícím olejem, střídavě napichujeme maso, zeleninu, slaninu se švestkami a sýr. Když jsou špízy hotové, zlehka je celé potřeme směsí, ve které se marinovalo maso. Popřípadě můžeme špízy dosolit.
-
4
Špízy grilujeme zhruba 16 minut, přičemž je nezapomínáme obracet, aby se nepřipálily.