Bulharské kuře Jachnia
Suroviny
- 200 g Cibule
- 400 g Rýže dušená
- 120 g Olej slunečnicový
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 100 ml Jogurt bílý
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Kuře
- 4 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1437 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 99 g
- Sodík 709 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 349.8 mg
- Draslík 994.8 mg
- Vláknina 4265 mg
- Vitamín A 4265 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 12 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Středně velké kuře očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme konců křídel, odsekneme páteřní kost a čtvrtky naplocho vytvarujeme. Nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli, prolisujeme česnek a nahrubo nasekáme zelenou petrželku.
-
2
Kuřecí čtvrtky ze všech stran osolíme, v kastrole na rozpáleném oleji je z obou stran opečeme a odložíme do jiné nádoby. Na tuku pak necháme zrůžovět cibulku, zasypeme moukou, zasmahneme a zásmažku zalijeme vínem a vodou na řídkou omáčku, kterou metličkou ušleháme. Do omáčky přidáme sladkou a pálivou papriku, česnek a kečup, osolíme a vložíme opečené čtvrtky kuřete. Kastrol přikryjeme pokličkou a v omáčce na mírném ohni dusíme doměkka.
-
3
Na ohřáté talíře dáme po 1 kopečku dušené rýže, na ně položíme porce kuřete. Do omáčky přidáme jogurt se smetanou, promícháme a hotovou omáčkou přelijeme porce kuřat s rýží. Ozdobíme petrželkou a podáváme.