Kuře Marengo podle Jaromíra Trejbala
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 67 g
- Sodík 825 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 450.1 mg
- Draslík 593.8 mg
- Vláknina 1700 mg
- Vitamín A 1700 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykostěné kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
-
2
Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém másle 10 minut opékáme, opečené kuře uložíme do jiné nádoby.
-
3
Mezitím do malého kastrolku nalijeme asi 4 cm oleje, rozpálíme ho a potom do něj vyklepneme vejce. Bílek, který se rozběhne do stran, ihned zachytíme vařečkou a shrneme přes střed vejce, aby mělo svůj správný tvar. Asi po 15 vteřinách vejce obrátíme a po dalších 20 vteřinách je vyndáme, osolíme a udržujeme v teple pro další použití. Vejce smažíme vždy jen po jednom kuse.
-
4
Na výpeku z kuřecích porcí dorůžova orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme vodou a suchým bílým vínem, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl s rajským protlakem a do omáčky vložíme opečené maso. Kuře pak přiklopíme a v omáčce na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.
-
5
Na talíře rozdělíme porce kuřete, na každou porci položíme 1 vejce a přelijeme omáčkou.