Kuře Marengo podle Jaromíra Trejbala

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 900 g Kuře
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 ml Víno bílé
  • 150 ml Voda pitná
  • 10 ml Olej rostlinný
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 895 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 825 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 450.1 mg
  • Draslík 593.8 mg
  • Vláknina 1700 mg
  • Vitamín A 1700 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykostěné kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém másle 10 minut opékáme, opečené kuře uložíme do jiné nádoby.

  • 3

    Mezitím do malého kastrolku nalijeme asi 4 cm oleje, rozpálíme ho a potom do něj vyklepneme vejce. Bílek, který se rozběhne do stran, ihned zachytíme vařečkou a shrneme přes střed vejce, aby mělo svůj správný tvar. Asi po 15 vteřinách vejce obrátíme a po dalších 20 vteřinách je vyndáme, osolíme a udržujeme v teple pro další použití. Vejce smažíme vždy jen po jednom kuse.

  • 4

    Na výpeku z kuřecích porcí dorůžova orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme vodou a suchým bílým vínem, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl s rajským protlakem a do omáčky vložíme opečené maso. Kuře pak přiklopíme a v omáčce na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.

  • 5

    Na talíře rozdělíme porce kuřete, na každou porci položíme 1 vejce a přelijeme omáčkou.

Komentáře k receptu