Čočkový salát s kroupami
Suroviny
- 70 g Anglická slanina
- 0.16 g Máslo čerstvé
- 90 g Mrkev kořen
- 20 g Ocet kvasný lihový
- 140 g Sůl
- 140 g Kroupy ječné lámanka
- 700 ml Čočka jedlá
- 700 ml Sůl
- 100 ml Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 836 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 62 g
- Sodík 95216 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 11.9 mg
- Draslík 1736.3 mg
- Vláknina 115222 mg
- Vitamín A 115222 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnuté kroupy (lámanku) uvaříme v osolené vodě doměkka, čočku propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařenou čočku i kroupy scedíme a necháme okapat. Očištěnou mrkev nakrájíme na drobnější kostičky, slaninu nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
2
V míse promícháme čočku s kroupami. Na másle osmažíme mrkev, vyjmeme ji a přidáme k čočce. Do výpeku vmícháme slaninu a dvě minuty za stálého míchání smažíme, poté přidáme k čočce. Ve vývaru na mírném plameni rozpustíme cukr, přilijeme ocet a zahřejeme. Vývar vlijeme do čočkového salátu, přidáme sůl, pepř, petrželovou nať a vše lehce promícháme. Salát podáváme teplý.