Dušený králík s liškami
Suroviny
- 180 g Cibule
- 800 g Králičí maso
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Máslo čerstvé
- 160 g Slanina vepřová
- 250 g Lišky čerstvé
- 30 g Protlak rajčatový
- 40 g Sádlo vepřové škvařené
- 700 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 687 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1073 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 156.2 mg
- Draslík 924.3 mg
- Vláknina 1749.2 mg
- Vitamín A 1749.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu nakrájíme na klínky, petrželovou nať nasekáme najemno, očištěné a oprané lišky rozpůlíme. Králičí stehna očistíme, opláchneme a osušíme. Poté maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.
-
2
Na sádle z obou stran opečeme králičí stehna dozlatova, přeložíme na mísu a držíme na teple. Do výpeku dáme cibuli a osmažíme ji dojata, vmícháme koření, protlak a zarestujeme. Poté zašleháme vývar, vrátíme do omáčky stehna a pod poklicí na mírném plameni dusíme zhruba 60 minut. Měkké maso vyjmeme do čistého kastrolu a držíme na teple. Omáčku na sporáku necháme zredukovat o třetinu.
-
3
V mezičase na másle podusíme lišky, během dušení osolíme a opepříme. K houbám přecedíme omáčku a asi 3 minuty povaříme. Omáčku odstavíme a zašleháme do ní po částech máslo.
-
4
Králičí stehna podáváme přelitá omáčkou s houbami a posypaná petrželovou natí.