Kachna pečená na jalovci

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 25 g Brambory
  • 100 g Cibule
  • 600 g Kedlubna
  • 180 g Slanina vepřová
  • 40 g Cukr krupice
  • 10 g Jalovec
  • 20 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Sádlo vepřové škvařené
  • 25 g Hrozinky
  • 200 ml Víno bílé
  • 150 ml Voda pitná
  • 120 ml Voda pitná
  • 600 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1.8 kg Kachna mražená
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 943 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 497 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 12.2 mg
  • Draslík 196.1 mg
  • Vláknina 2723.2 mg
  • Vitamín A 2723.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.

  • 3

    V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.

  • 4

    Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.

  • 5

    Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.

  • 6

    Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.

Komentáře k receptu