Kachna pečená na jalovci
Suroviny
- 25 g Brambory
- 100 g Cibule
- 600 g Kedlubna
- 180 g Slanina vepřová
- 40 g Cukr krupice
- 10 g Jalovec
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Sádlo vepřové škvařené
- 25 g Hrozinky
- 200 ml Víno bílé
- 150 ml Voda pitná
- 120 ml Voda pitná
- 600 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř černý celý
- 1.8 kg Kachna mražená
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 943 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 95 g
- Sodík 497 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 12.2 mg
- Draslík 196.1 mg
- Vláknina 2723.2 mg
- Vitamín A 2723.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.
-
2
Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.
-
3
V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.
-
4
Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.
-
5
Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.
-
6
Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.