Směs listových salátů s osmaženým tuňákem a křupinkami
Suroviny
- 100 g Kukuřice cukrová
- 150 g Tuňák obecný
- 50 g Salát kadeřavý
- 50 g Salát Rosso
- 50 g Salát Polníček
- 50 g Salát římský
- 150 g Hrachové lusky
- 80 g Těsto Wonton
- 50 g Salát listový Dubáček
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 4 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Ocet rýžový
- 3 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 0.6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.17 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 4 polévková lžíce Limetková šťáva
- 4 polévková lžíce Černucha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 630 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 22 g
- Sodík 611 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 16.1 mg
- Draslík 1587.5 mg
- Vláknina 8491.5 mg
- Vitamín A 8491.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme dresink. V misce smícháme nasekanou čerstvou pažitku se solí, mletým pepřem a nastrouhaným čerstvým zázvorem. Přilijeme rýžový ocet, sójovou omáčku, olivový a sezamový olej, pomerančovou a limetkovou šťávu a vše dohromady ušleháme.
-
2
Ve wok pánvi rozehřejeme lžíci slunečnicového oleje, přidáme na plátky nakrájené malé šalotky, nasekanou červenou chilli papričku, mladé hráškové lusky zbavené stopek a špiček a mladou cukrovou kukuřici. Směs při vysoké teplotě restujeme 3 minuty, až zelenina zkřehne. Horkou směs vysypeme do mísy, přelijeme ji asi čtvrtinou dresinku a odložíme.
-
3
V hlubokém širokém talíři smícháme sezamová a černuchová semínka a v nich postupně obalíme po obou stranách osolené a opepřené plátky tuňáka. Semena na rybu přitlačíme, aby dobře držela. Do pánve, ve které jsme restovali zeleninu, přidáme 2 lžíce slunečnicového oleje, který zahřejeme na vysokou teplotu. Vložíme obalené rybí plátky a prudce je po obou stranách osmažíme. Když je ryba měkká, přemístíme ji na kuchyňské prkénko a vychladlou ji pak ostrým nožem nakrájíme na úzké proužky.
-
4
Nakonec připravíme křupinky. Placičky z těsta wonton nakrájíme na tenké proužky, které v pánvi na rozpáleném arašídovém oleji osmažíme. Když proužky dostanou zlatohnědou barvu, z pánve je vyjmeme, necháme okapat a podle chuti osolíme.
-
5
Opraný a na listy rozebraný římský salát smícháme s listy kadeřavého salátu, salátem Dubáčkem, Polníčkem, Rosso a s orestovanou zeleninovou směsí v míse, přidáme zbytek dresinku a vše dobře promícháme. Podle chuti ještě přisolíme a připepříme. Salátový základ rozdělíme na talíře a poklademe proužky smaženého tuňáka.
-
6
Hotový salát servírujeme posypaný osmaženými křupinkami.