Salát bramborový se sýrem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 100 g Jogurt bílý
- 20 g Bazalka
- 100 g Olivy černé
- 150 g Gouda
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Majonéza
- 6 polévková lžíce Masový vývar
- 5 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 28 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 3.3 mg
- Draslík 949.9 mg
- Vláknina 12789.8 mg
- Vitamín A 12789.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vyššího hrnce vlijeme vodu a umístíme pařák. Přivedeme vodu v hrnci k varu a potom na pařák vložíme omyté brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a pak vaříme 35 - 45 minut, doba vaření závisí na velikosti brambor.
-
2
Uvařené brambory vyndáme a necháme je trochu zchladnout. Vlažné oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
-
3
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibulové kostičky vložíme k bramborovým plátkům.
-
4
Do hrnce vlijeme vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a přilijeme ocet a olej, osolíme a opepříme. Vývarem zalijeme plátky brambor a necháme alespoň 15 minut vychladnout a odležet. Je třeba, aby se vývar do brambor úplně vsákl.
-
5
V misce smícháme jogurt s majonézou, přidáme k bramborům a zlehka promícháme. Necháme alespoň 15 minut odležet.
-
6
Řapíkatý celer omyjeme a odlomíme z něho 3 řapíky, které nakrájíme na tenké proužky. Sýr goudu nastrouháme na hrubším struhadle. Olivy omyjeme a vypeckujeme.
-
7
Do brambor přidáme olivy, nastrouhaný sýr a nasekaný řapíkatý celer. Zlehka promícháme a necháme 15 minut odležet. Potom natrháme lístky bazalky a salát jimi posypeme.