Polévka z uzeného masa se zelím
Suroviny
- 250 g Brambory
- 80 g Cibule
- 20 g Máslo čerstvé
- 60 g Slanina vepřová
- 200 g Uzená vepřová krkovička
- 350 g Zelí hlávkové bílé
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Kmín mletý
- 1.4 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 57 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 90 mg
- Draslík 377.6 mg
- Vláknina 6768.9 mg
- Vitamín A 6768.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Syrové zelí zbavíme poškozených listů, vykrojíme košťál a listy nakrájíme na kostky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na menší kostky.
-
2
Do vroucí osolené vody vložíme zelí a vaříme. Po 10 minutách zelí scedíme (vývar odložíme) a necháme okapat.
-
3
V mezičase na oleji zpěníme cibuli se slaninou. Poté vmícháme maso a osmažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a přelijeme vývarem ze zelí. Do polévky přidáme koření, brambory, smetanu a na mírném plameni vaříme, až jsou brambory měkké. Do hotové polévky vmícháme okapané uvařené zelí, osladíme, osolíme a opepříme. Polévku necháme ještě 3 minuty probublávat. Do odstavené polévky vmícháme máslo a podáváme.