Zeleninový salát s grilovanými plátky kuřete

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 750 g Kuřecí prsa
  • 250 g Pistácie
  • 150 g Špenát listový čerstvý
  • 500 g Chřest zelený
  • 2 kávová lžička Med včelí
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
  • 1 kávová lžička Máta
  • 1 ks Avokádo
  • 2 ks Mango
  • 6 ks Rajčata
  • 8 ks Žampiony čerstvé
  • 8 ks Cibulka jarní
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Ocet malinový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 654 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 593 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 80 mg
  • Draslík 2676.1 mg
  • Vláknina 27963.7 mg
  • Vitamín A 27963.7 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.5 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme dresink. Najemno nasekáme česnek. Ve větší nádobě ručním šlehačem ušleháme olivový olej, med, balsamico a malinový ocet, sojovou omáčku a citronovou šťávu se zázvorem, česnekem, dijonskou hořčicí, chilli pastou Sambal Oelek, solí a mletým pepřem. Polovinu dresinku použijeme jako marinádu na maso.

  • 2

    Kuřecí prsa bez kůže a kostí nakrájíme na plátky, v míse je zalijeme dresinkem a necháme nejméně hodinu marinovat. Marinované plátky pak po obou stranách 2-3 minuty ogrilujeme, až změknou a zezlátnou. Ogrilované maso uložíme v teple.

  • 3

    Mezitím podélně rozkrojíme rajčata a nasekáme mátové a bazalkové lístky. Rajčata v pekáčku posypeme cukrem a nasekanými bylinkovými lístky, osolíme a okořeníme mletým pepřem, pekáček vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a při této teplotě pečeme asi 30 minut.

  • 4

    V kastrolu s 1,5 l vařící slané vody dokřehka uvaříme svazek zeleného chřestu, hotový prudce ochladíme ve studené vodě a nakrájíme ho na 2 cm kousky. Na kostky pokrájíme dužinu z manga a avokádovou dužinu, na tenké plátky malé žampiony a na kolečka jarní cibulku i s natí. Nahrubo nasekáme solené pražené pistácie a omyjeme a osušíme mladé špenátové listy.

  • 5

    Ve vetší míse smícháme špenát, cibulku a chřest s pečenými rajčaty a plátky žampionů, přidáme zbylý dresink a důkladně promícháme. Salát rozdělíme na talíře, posypeme mangovými a avokádovými kostkami a navrch položíme grilované kuřecí plátky.

  • 6

    Hotový salát servírujeme posypaný sekanými pistáciemi.

Komentáře k receptu