Zeleninový salát s grilovanými plátky kuřete
Suroviny
- 750 g Kuřecí prsa
- 250 g Pistácie
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Chřest zelený
- 2 kávová lžička Med včelí
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
- 1 kávová lžička Máta
- 1 ks Avokádo
- 2 ks Mango
- 6 ks Rajčata
- 8 ks Žampiony čerstvé
- 8 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Ocet malinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 32 g
- Sodík 593 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 2676.1 mg
- Vláknina 27963.7 mg
- Vitamín A 27963.7 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.5 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme dresink. Najemno nasekáme česnek. Ve větší nádobě ručním šlehačem ušleháme olivový olej, med, balsamico a malinový ocet, sojovou omáčku a citronovou šťávu se zázvorem, česnekem, dijonskou hořčicí, chilli pastou Sambal Oelek, solí a mletým pepřem. Polovinu dresinku použijeme jako marinádu na maso.
-
2
Kuřecí prsa bez kůže a kostí nakrájíme na plátky, v míse je zalijeme dresinkem a necháme nejméně hodinu marinovat. Marinované plátky pak po obou stranách 2-3 minuty ogrilujeme, až změknou a zezlátnou. Ogrilované maso uložíme v teple.
-
3
Mezitím podélně rozkrojíme rajčata a nasekáme mátové a bazalkové lístky. Rajčata v pekáčku posypeme cukrem a nasekanými bylinkovými lístky, osolíme a okořeníme mletým pepřem, pekáček vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a při této teplotě pečeme asi 30 minut.
-
4
V kastrolu s 1,5 l vařící slané vody dokřehka uvaříme svazek zeleného chřestu, hotový prudce ochladíme ve studené vodě a nakrájíme ho na 2 cm kousky. Na kostky pokrájíme dužinu z manga a avokádovou dužinu, na tenké plátky malé žampiony a na kolečka jarní cibulku i s natí. Nahrubo nasekáme solené pražené pistácie a omyjeme a osušíme mladé špenátové listy.
-
5
Ve vetší míse smícháme špenát, cibulku a chřest s pečenými rajčaty a plátky žampionů, přidáme zbylý dresink a důkladně promícháme. Salát rozdělíme na talíře, posypeme mangovými a avokádovými kostkami a navrch položíme grilované kuřecí plátky.
-
6
Hotový salát servírujeme posypaný sekanými pistáciemi.