Salát z pečené červené řepy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Ořechy lískové
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kg Červená řepa
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 495 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 15.4 mg
  • Draslík 1436.4 mg
  • Vláknina 26105.2 mg
  • Vitamín A 26105.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.8 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé červené řepy opereme, kartáčkem dobře očistíme a odkrojíme kořínky. Jsou-li řepy s natí, odkrojíme ji, dobře opereme a odložíme. Řepy potřené olivovým olejem dáme do pekáče, zakryjeme a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, při této teplotě pečeme 30-45 minut. Když řepy změknou, vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout, potom je oloupeme. Oloupané řepy rozkrojíme podél, osolíme je a podle chuti opepříme.

  • 2

    Mezitím nasekáme čerstvý kopr a opražíme a nahrubo posekáme lískové oříšky.

  • 3

    Očištěnou nať asi 1 minutu restujeme na lžíci másla ve větší pánvi. Změklé listy vyjmeme, odložíme, do pánve přilijeme ocet balsamico, všleháme zbytek másla a směs uvedeme do varu. Přidáme řepy a vše spolu mícháme, až se na řepách vytvoří hustá lesklá vrstva. Vychladlé řepy rozdělíme do misek, podle chuti přisolíme a připepříme, ozdobíme orestovanou natí a posypeme koprem a praženými oříšky.

  • 4

    Salát servírujeme přelitý zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu