Salát z pečené červené řepy
Suroviny
- 100 g Ořechy lískové
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kg Červená řepa
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 27 g
- Sodík 495 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 15.4 mg
- Draslík 1436.4 mg
- Vláknina 26105.2 mg
- Vitamín A 26105.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé červené řepy opereme, kartáčkem dobře očistíme a odkrojíme kořínky. Jsou-li řepy s natí, odkrojíme ji, dobře opereme a odložíme. Řepy potřené olivovým olejem dáme do pekáče, zakryjeme a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, při této teplotě pečeme 30-45 minut. Když řepy změknou, vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout, potom je oloupeme. Oloupané řepy rozkrojíme podél, osolíme je a podle chuti opepříme.
-
2
Mezitím nasekáme čerstvý kopr a opražíme a nahrubo posekáme lískové oříšky.
-
3
Očištěnou nať asi 1 minutu restujeme na lžíci másla ve větší pánvi. Změklé listy vyjmeme, odložíme, do pánve přilijeme ocet balsamico, všleháme zbytek másla a směs uvedeme do varu. Přidáme řepy a vše spolu mícháme, až se na řepách vytvoří hustá lesklá vrstva. Vychladlé řepy rozdělíme do misek, podle chuti přisolíme a připepříme, ozdobíme orestovanou natí a posypeme koprem a praženými oříšky.
-
4
Salát servírujeme přelitý zakysanou smetanou.