Omáčka Béarnaise

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 40 g Estragon
  • 40 g Kerblík
  • 100 ml Víno bílé
  • 220 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Šalotka
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 241 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 116 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 161.3 mg
  • Draslík 551.9 mg
  • Vláknina 1903.1 mg
  • Vitamín A 1903.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné.

  • 2

    Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme 2 lžíce studené vody, nasekaný kerblík a estragon, žloutky a ve vodní lázni asi 80°C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo.

  • 3

    Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40°- 50°C. Hodí se ke všem masovým minutkám.

Komentáře k receptu