Chřestový salát sypaný koprem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 50 g Kopr čerstvý
  • 500 g Chřest zelený
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Ocet estragonový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 182 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 93 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 96.4 mg
  • Draslík 359.6 mg
  • Vláknina 6008.8 mg
  • Vitamín A 6008.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a oloupeme bílý chřest. Zelený chřest oloupeme a omyjeme u něho spodní část. Zelený chřest a bílý chřest zvlášť svážeme a vložíme do osolené vody, ve které necháme rozpustit máslo a cukr. Zelený chřest vaříme 8 minut, bílý 10 minut. Chřest vyndáme z hrnce a necháme okapat. Vývar z chřestu si odložíme stranou.

  • 2

    Do misky vložíme med, přidáme k němu hořčici, žloutek a osolíme. Prošleháme, přidáme citronovou šťávu, ocet a olej. Opět prošleháme dohladka. Přilijeme 2 lžíce vývaru z chřestu a přidáme zakysanou smetanu a znovu promícháme dohladka.

  • 3

    Uvařený chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 centimetry a přelijeme je vyrobenou zálivkou. Odložíme na 30 minut do chladničky.

  • 4

    Nakonec před podáváním salát opepříme a zasypeme jemně posekaným koprem.

Komentáře k receptu