Chřestový salát sypaný koprem
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 10 g Máslo čerstvé
- 50 g Kopr čerstvý
- 500 g Chřest zelený
- 1 kávová lžička Med včelí
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Ocet estragonový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 182 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 12 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 96.4 mg
- Draslík 359.6 mg
- Vláknina 6008.8 mg
- Vitamín A 6008.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a oloupeme bílý chřest. Zelený chřest oloupeme a omyjeme u něho spodní část. Zelený chřest a bílý chřest zvlášť svážeme a vložíme do osolené vody, ve které necháme rozpustit máslo a cukr. Zelený chřest vaříme 8 minut, bílý 10 minut. Chřest vyndáme z hrnce a necháme okapat. Vývar z chřestu si odložíme stranou.
-
2
Do misky vložíme med, přidáme k němu hořčici, žloutek a osolíme. Prošleháme, přidáme citronovou šťávu, ocet a olej. Opět prošleháme dohladka. Přilijeme 2 lžíce vývaru z chřestu a přidáme zakysanou smetanu a znovu promícháme dohladka.
-
3
Uvařený chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 centimetry a přelijeme je vyrobenou zálivkou. Odložíme na 30 minut do chladničky.
-
4
Nakonec před podáváním salát opepříme a zasypeme jemně posekaným koprem.