Salát z brokolice se sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 1 kávová lžička Křen
- 1 ks Brambory
- 1 ks Brokolice
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Feferony
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Jogurt bílý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 24 g
- Sodík 299 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 171.6 mg
- Draslík 657.4 mg
- Vláknina 10097.2 mg
- Vitamín A 10097.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 167.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Oloupaný košťál z brokolice rozkrájíme na 1 centimetr silné plátky.
-
2
Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přivedeme k varu a vložíme do ní košťály, 3 minuty vaříme. Poté přidáme jednotlivé růžičky brokolice a povaříme ještě dalších 5 minut. Brokolici vyndáme a zchladíme studenou vodou.
-
3
Omyjeme papriky, rozřízneme na poloviny, odstraníme bílé žebroví a semínka. Pokrájíme na malé kostičky. Nadrobno posekáme feferonku. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Cibuli s paprikami a uvařenou brokolicí promícháme ve větší misce.
-
4
V osolené vodě uvaříme vejce. Zchladíme ho studenou vodou a oloupeme skořápku. Nakrájíme na čtvrtiny a přidáme do salátu v misce. Na nudličky nastrouháme ementál a posypeme jím salát.
-
5
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme slupku. Brambory nastrouháme najemno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný křen a ocet. Všechno, tedy vařenou bramboru, česnek a křen s octem společně utřeme dohladka. Po lžících ke směsi přidáváme jogurt, smetanu a olej, promícháváme dohladka. Vzniklou omáčkou zalijeme salát, zlehka promícháme. Uložíme do chladničky a necháme alespoň 15 minut odstát.