Kompot ze sušených meruněk, švestek a hrušek
Suroviny
- 60 g Meruňky sušené
- 60 g Švestky sušené
- 60 g Hrušky sušené
- 60 g Hrozinky
- 200 ml Voda pitná
- 250 ml Jogurt nízkotučný
- 200 ml Zázvorové víno
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Hřebíček
- 1 ks Skořice celá
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Zázvor kandovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 379 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 98 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 3.8 mg
- Draslík 562.7 mg
- Vláknina 17711 mg
- Vitamín A 17711 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nastrouháme citrónovou kůru a najemno nasekáme kandovaný zázvor.
-
2
Do vysokého rendlíku s vodou vložíme sušené švestky, sušené meruňky a sušené hrušky, přidáme hrozinky, celou skořici, hřebíčky, citrónovou kůru a lžíci kandovaného zázvoru, přilijeme zázvorové víno, přikryjeme a pomalu uvedeme do varu. Na mírném ohni ovoce vaříme asi 10 minut a když změkne, zchladíme ho a přelijeme do servírovací mísy.
-
3
Přikrytou mísu dáme do chladničky přes noc uležet.
-
4
Druhý den připravíme zázvorovou polevu. V misce dobře promícháme bílý jogurt s medem a lžící kandovaného zázvoru.
-
5
Před podáváním z kompotu vyjmeme skořici a hřebíčky a kompot rozdělíme na skleněné dezertní misky.
-
6
Kompot servíruje přelitý zázvorovou polevou.