Brněnské plněné telecí řízky
Suroviny
- 150 g Šunka dušená
- 150 g Kapie
- 600 g Telecí kýta
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 dl Voda pitná
- 0.27 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 21 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 327.2 mg
- Draslík 610.6 mg
- Vláknina 39.8 mg
- Vitamín A 39.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šunku rozkrájíme na kostičky. Sterilované kapie necháme okapat a pak je nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
-
2
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a naporcujeme na plátky, které naklepeme, opepříme a osolíme.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, šunku a kapie. Pak do pánve přimícháme rozšlehaná vajíčka, směs podle chuti opepříme a osolíme, pak ji rozprostřeme na plátky masa. Ty přehneme, okraje sklepneme paličkou a zajistíme párátky.
-
4
Do pánve přidáme sádlo, rozehřejeme ho a připravené plněné řízky v něm opečeme z obou stran dozlatova. Během pečení maso poléváme pivem.
-
5
Měkké řízky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vody, osolíme, promícháme a ještě krátce ji převaříme.
-
6
Řízky na talířích přelijeme šťávou a podáváme s vařenými bramborami.