Koláč s dušeným hovězím masem a houbami
Suroviny
- 240 g Listové těsto
- 125 g Houby čerstvé
- 450 g Hovězí maso zadní
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 26 g
- Sodík 263 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 83.3 mg
- Draslík 268.7 mg
- Vláknina 6340.3 mg
- Vitamín A 6340.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, dále nadrobno nakrájíme cibuli, na plátky směs čerstvých hub a nameleme pepř.
-
2
Ve větší pánvi na 1 rozehřáté lžíci oleje osmahneme cibuli s houbami, potom přidáme maso, přilijeme hovězí vývar, podle chuti opepříme, přikryjeme a uvedeme do varu. Na středním ohni vše dusíme 1,5 hodiny. Když maso změkne, sejmeme poklici a znovu uvedeme do varu. Kukuřičnou mouku rozmícháme ve vodě, směs přilijeme do omáčky a mícháme až omáčka zhoustne. Potom odložíme a dáme vychladnout.
-
3
Mezitím rozválíme listové těsto na tenké pláty a položíme je na sebe. Na těsto položíme dortovou formu o průměru 23 cm a z těsta vyřízneme kruh asi o 2 cm větší.
-
4
Dvě třetiny těsta vložíme do formy, okraje zdvihneme a rozprostřeme vychladlou náplň. Přikryjeme zbylým těstem, okraje k sobě přitlačíme, povrch potřeme zbylým olejem a posypeme mákem. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě koláč pečeme asi 30 minut. Když těsto zhnědne, vyjmeme formu z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout, potom koláč vyklopíme, rozkrájíme a ještě teplý servírujeme.