Koláč s dušeným hovězím masem a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 240 g Listové těsto
  • 125 g Houby čerstvé
  • 450 g Hovězí maso zadní
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 476 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 263 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 83.3 mg
  • Draslík 268.7 mg
  • Vláknina 6340.3 mg
  • Vitamín A 6340.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, dále nadrobno nakrájíme cibuli, na plátky směs čerstvých hub a nameleme pepř.

  • 2

    Ve větší pánvi na 1 rozehřáté lžíci oleje osmahneme cibuli s houbami, potom přidáme maso, přilijeme hovězí vývar, podle chuti opepříme, přikryjeme a uvedeme do varu. Na středním ohni vše dusíme 1,5 hodiny. Když maso změkne, sejmeme poklici a znovu uvedeme do varu. Kukuřičnou mouku rozmícháme ve vodě, směs přilijeme do omáčky a mícháme až omáčka zhoustne. Potom odložíme a dáme vychladnout.

  • 3

    Mezitím rozválíme listové těsto na tenké pláty a položíme je na sebe. Na těsto položíme dortovou formu o průměru 23 cm a z těsta vyřízneme kruh asi o 2 cm větší.

  • 4

    Dvě třetiny těsta vložíme do formy, okraje zdvihneme a rozprostřeme vychladlou náplň. Přikryjeme zbylým těstem, okraje k sobě přitlačíme, povrch potřeme zbylým olejem a posypeme mákem. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě koláč pečeme asi 30 minut. Když těsto zhnědne, vyjmeme formu z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout, potom koláč vyklopíme, rozkrájíme a ještě teplý servírujeme.

Komentáře k receptu