Dušená vepřová panenka se zeleninou
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
- 80 g Cibule
- 120 g Květák
- 120 g Mrkev kořen
- 120 g Pórek
- 50 g Olej rostlinný
- 900 g Vepřová panenka
- 120 g Petržel kořen
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 600 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Muškátový květ
- 0.5 špetka Kmín mletý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 124 g
- Sodík 1365 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 197 mg
- Draslík 1596.2 mg
- Vláknina 7802.8 mg
- Vitamín A 7802.8 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na hranolky, květák rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na kolečka. Solamyl rozšleháme ve smetaně.
-
2
Opláchnuté a osušené maso posypeme pepřem, solí a kmínem a na oleji osmažíme ze všech stran. K osmaženému masu přilijeme vývar a pod poklicí dusíme zhruba čtvrt hodiny.
-
3
Zeleninu vložíme do vroucí vody a lehce povaříme. Poté zeleninu scedíme a necháme okapat.
-
4
V kastrole zpěníme na másle cibuli, přimícháme zeleninu, zalijeme smetanou a za stálého míchání na mírném plameni povaříme do zhoustnutí. Na závěr zeleninu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
-
5
Hotové maso nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a obložíme dušenou zeleninou.