Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce
Suroviny
- 100 g Cibule
- 80 g Jablka
- 150 g Kompot brusinkový
- 150 g Kompot brusinkový
- 50 g Mandle
- 100 g Mandle
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Meruňky sušené
- 150 g Slanina vepřová
- 150 g Játra drůbeží
- 400 g Hrušky
- 60 g Hrozinky
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Voda pitná
- 80 ml Pomerančová šťáva
- 80 ml Sherry brandy
- 80 ml Sherry brandy
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.25 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 3.5 kg Krůta
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1131 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 92 g
- Sodík 560 mg
- Bílkoviny 116 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 310.8 mg
- Draslík 1811.1 mg
- Vláknina 11701 mg
- Vitamín A 11701 mg
- Vitamín B6 2.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
-
2
Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu.
-
3
Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet.
-
4
Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut.
-
5
Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy.
-
6
Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple.
-
7
Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku.