Opékanec plněný špenátem a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 35 g Ořechy vlašské
  • 100 g Sýr Čedar
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.4 l Voda pitná
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Brambory
  • 1 kg Špenát listový čerstvý
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 668 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 987 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 242.8 mg
  • Draslík 2572.6 mg
  • Vláknina 25504.2 mg
  • Vitamín A 25504.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 99.9 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 124.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den dopředu si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce v 1.4 litru vody. Uvařené brambory slijeme. Druhý den je oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Ze směsi uhněteme těsto.

  • 2

    Dobře omytý špenát necháme okapat, potom ho nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do druhé misky dáme pokrájené žemle, které zalijeme mlékem se smetanou. Ke špenátu přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájené vlašské ořechy, vejce, utřený česnek a žemle. Špenát dobře promícháme se všemi ingrediencemi. Do hlubší zapékací misky, kterou jsme vytřeli 3 lžícemi másla, dáme bramborové těsto. Upravíme ho tak, že bude tvořit "misku", do které vložíme špenátovou směs. Povrch pokryjeme plátky zbylého másla a posypeme nastrouhaným sýrem. Potom "opékanec" vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 190°C-200°C přibližně 45 minut.

Komentáře k receptu