Opékanec plněný špenátem a ořechy
Suroviny
- 35 g Ořechy vlašské
- 100 g Sýr Čedar
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.4 l Voda pitná
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Brambory
- 1 kg Špenát listový čerstvý
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 668 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 41 g
- Sodík 987 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 242.8 mg
- Draslík 2572.6 mg
- Vláknina 25504.2 mg
- Vitamín A 25504.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.9 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 124.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den dopředu si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce v 1.4 litru vody. Uvařené brambory slijeme. Druhý den je oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Ze směsi uhněteme těsto.
-
2
Dobře omytý špenát necháme okapat, potom ho nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do druhé misky dáme pokrájené žemle, které zalijeme mlékem se smetanou. Ke špenátu přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájené vlašské ořechy, vejce, utřený česnek a žemle. Špenát dobře promícháme se všemi ingrediencemi. Do hlubší zapékací misky, kterou jsme vytřeli 3 lžícemi másla, dáme bramborové těsto. Upravíme ho tak, že bude tvořit "misku", do které vložíme špenátovou směs. Povrch pokryjeme plátky zbylého másla a posypeme nastrouhaným sýrem. Potom "opékanec" vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 190°C-200°C přibližně 45 minut.