Pikantní bramborové placičky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Petržel - nať
- 200 g Mouka polohrubá
- 3 g Muškátový oříšek
- 3 g Tymián sušený
- 10 g Pažitka
- 5 g Šalvěj sušená
- 20 g Oregano sušené
- 30 ml Olej olivový
- 1.2 l Voda pitná
- 2 dl Smetana sladká 12%
- 1 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 33 g
- Sodík 817 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 40.7 mg
- Draslík 966.5 mg
- Vláknina 18026.3 mg
- Vitamín A 18026.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Scedíme a ještě horké rozmačkáme na kaši. Dáme do mísy a přidáme máslo, nastrouhaný sýr ementál, mouku, smetanu, bylinky, osolíme, okořeníme a vypracujeme hladké těsto.
-
2
Na pomoučněném vále vytvoříme váleček, který rozkrájíme na kousky. Na plech rozložíme alobal a potřeme olejem. Z kousků těsta v dlani utvoříme kuličky, které klademe na alobal a stlačením vytvoříme placičky. Na placičky položíme 2 plátky sýra přiměřené velikosti a plátek slaniny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut.