Meruňkový táč bezlepkový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Droždí sušené
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 20 g Cukr vanilka
  • 60 g Cukr moučkový
  • 40 g Cukr krystal
  • 80 g Mouka bezlepková Mantler
  • 280 g Mouka bezlepková Mantler
  • 300 ml Kompot meruňkový
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Olej stolní
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 694 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 170.5 mg
  • Draslík 148.8 mg
  • Vláknina 9112 mg
  • Vitamín A 9112 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve přelijeme meruňkový kompot do síta, ovoce necháme okapat, poté připravíme cukrovou drobenku, kterou před pečením též rovnoměrně posypeme, nakonec připravíme těsto.

  • 2

    Cukrová drobenka: na 30 g másla nasypeme 60 g moučkového cukru, 60 g bezlepkové mouky, 20 g vanilkového cukru a jeden vaječný bílek. Směs hněteme rukama tak dlouho, až se v drobence objeví hrudky o velikosti 0,5cm.

  • 3

    Těsto: nejprve připravíme kvásek - v hrnku mléka rozmícháme 40 g krystalového cukru a jeden balíček droždí. Mléko s cukrem a droždím důkladně promícháme, necháme na teplém místě vzkypět. Mezitím odvážíme mouku, do které přidáme špetku soli, 100 ml oleje, dva žloutky a lžíci citrónové šťávy, nakonec vzkypělý kvásek. Suroviny důkladně prohněteme, až získáme hladké těsto. Hotové těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme okapané meruňky a na ovoce rozsypeme rovnoměrně, po celé ploše těsta, připravenou cukrovou drobenku. Připravený táč necháme na plechu vykynout, poté ho upečeme do zlatova v troubě, vyhřáté na 180°C. Koláč podáváme vychladlý, rozkrájený na obdélníky.

Komentáře k receptu