Meruňkový táč bezlepkový
Suroviny
- 20 g Droždí sušené
- 30 g Máslo čerstvé
- 2 g Sůl
- 20 g Cukr vanilka
- 60 g Cukr moučkový
- 40 g Cukr krystal
- 80 g Mouka bezlepková Mantler
- 280 g Mouka bezlepková Mantler
- 300 ml Kompot meruňkový
- 200 ml Mléko polotučné
- 100 ml Olej stolní
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 31 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 170.5 mg
- Draslík 148.8 mg
- Vláknina 9112 mg
- Vitamín A 9112 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve přelijeme meruňkový kompot do síta, ovoce necháme okapat, poté připravíme cukrovou drobenku, kterou před pečením též rovnoměrně posypeme, nakonec připravíme těsto.
-
2
Cukrová drobenka: na 30 g másla nasypeme 60 g moučkového cukru, 60 g bezlepkové mouky, 20 g vanilkového cukru a jeden vaječný bílek. Směs hněteme rukama tak dlouho, až se v drobence objeví hrudky o velikosti 0,5cm.
-
3
Těsto: nejprve připravíme kvásek - v hrnku mléka rozmícháme 40 g krystalového cukru a jeden balíček droždí. Mléko s cukrem a droždím důkladně promícháme, necháme na teplém místě vzkypět. Mezitím odvážíme mouku, do které přidáme špetku soli, 100 ml oleje, dva žloutky a lžíci citrónové šťávy, nakonec vzkypělý kvásek. Suroviny důkladně prohněteme, až získáme hladké těsto. Hotové těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme okapané meruňky a na ovoce rozsypeme rovnoměrně, po celé ploše těsta, připravenou cukrovou drobenku. Připravený táč necháme na plechu vykynout, poté ho upečeme do zlatova v troubě, vyhřáté na 180°C. Koláč podáváme vychladlý, rozkrájený na obdélníky.