Kynutá velikonnoční buchta s mandlemi a rozinkami
Suroviny
- 20 g Droždí sušené
- 200 g Mandle
- 50 g Máslo čerstvé
- 7 g Sůl
- 20 g Kypřicí prášek do pečiva
- 5 g Xantanová guma
- 100 g Rozinky tmavé
- 150 g Cukr krystal
- 450 g Mouka bezlepková Mantler
- 350 ml Mléko polotučné
- 50 ml Olej stolní
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.08 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 971 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 44 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 122.8 mg
- Draslík 756 mg
- Vláknina 19908 mg
- Vitamín A 19908 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 10.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je a nakrájíme je na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
V hrnečku vlažného mléka s cukrem rozmícháme droždí, necháme na teplém místě vzejít. Poté rozpustíme máslo, společně se vzešlým kváskem, zbytkem mléka, dvěma celými vejci a olejem vlijeme do bezlepkové mouky Mantler, do níž jsme prosáli kypřící prášek do pečiva. Přidáme špetku soli a dvě lžíce citrónové šťávy, ze všech surovin uhněteme těsto, do něj vmísíme okapané rozinky. V kulatých formách na koláč nebo na dort rozlijeme po lžíci oleje, naolejovanýma rukama vytvarujeme z těsta mazancové tvary. Posypeme připravenými mandlemi, necháme ve formách 30 minut kynout. Po vykynutí pečeme 30 minut v troubě, vyhřáté na 200°C.