Kynutá velikonnoční buchta s mandlemi a rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Droždí sušené
  • 200 g Mandle
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 7 g Sůl
  • 20 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 5 g Xantanová guma
  • 100 g Rozinky tmavé
  • 150 g Cukr krystal
  • 450 g Mouka bezlepková Mantler
  • 350 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Olej stolní
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.08 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 971 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 621 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 110 g
  • Cholesterol 122.8 mg
  • Draslík 756 mg
  • Vláknina 19908 mg
  • Vitamín A 19908 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 10.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je a nakrájíme je na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    V hrnečku vlažného mléka s cukrem rozmícháme droždí, necháme na teplém místě vzejít. Poté rozpustíme máslo, společně se vzešlým kváskem, zbytkem mléka, dvěma celými vejci a olejem vlijeme do bezlepkové mouky Mantler, do níž jsme prosáli kypřící prášek do pečiva. Přidáme špetku soli a dvě lžíce citrónové šťávy, ze všech surovin uhněteme těsto, do něj vmísíme okapané rozinky. V kulatých formách na koláč nebo na dort rozlijeme po lžíci oleje, naolejovanýma rukama vytvarujeme z těsta mazancové tvary. Posypeme připravenými mandlemi, necháme ve formách 30 minut kynout. Po vykynutí pečeme 30 minut v troubě, vyhřáté na 200°C.

Komentáře k receptu