Polévka Grand mère
Suroviny
- 120 g Kapusta hlávková
- 120 g Tuřín
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 0.75 l Mléko plnotučné
- 0.75 l Vývar z hovězích kostí
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 325 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 20 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 41.2 mg
- Draslík 1071 mg
- Vláknina 7697.5 mg
- Vitamín A 7697.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 789.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek očistíme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, kapustu na jemné proužky a oloupaný tuřín nastrouháme na hrubším struhadle. Připravenou zeleninu vložíme do hrnce s 2 lžícemi rozehřátého másla a na mírném ohni za občasného zamíchání vše lehce osmahneme.
-
2
Zalijeme vývarem a mlékem, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 1 hodinu.
-
3
Špenátové listy dobře opereme, osušíme a podusíme na 1 lžíci másla.
-
4
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a spolu s podušeným špenátem přidáme do polévky. Společně povaříme ještě půl hodiny, zjemníme smetanou a podáváme.