Mandlový dort se žloutkovou náplní
Suroviny
- 55 g Mandle
- 55 g Mandle
- 160 g Cukr moučkový
- 185 g Cukr moučkový
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 l Mléko plnotučné
- 5 polévková lžíce Džem třešňový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 870 kcal
- Sacharidy 136 g
- Tuky 27 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 530.3 mg
- Draslík 195.3 mg
- Vláknina 4579.3 mg
- Vitamín A 4579.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1035.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme mleté mandle a strouhanou citronovou kůru. Do směsi uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek a vanilkovou esenci. Ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Necháme chvíli odpočinout.
-
2
V mezičase připravíme náplň. V míse umícháme moučkový cukr s hladkou moukou, mletými mandlemi, vejcem a žloutky. Postupně vmícháváme mléko a zrníčka z vanilkových lusků. Vymícháme hladký krém.
-
3
Dortovou nepřilnavou formu vyložíme polovinou těsta až k okraji. Potřeme rozmíchaným džemem, zalijeme krémem a překryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 45 minut.
-
4
Vychladlý dort nakrájíme a podáváme.